Przystąpienie do posiłku to niezwykle przyjemny moment, którego intensywność możesz dodatkowo wzmóc na różne sposoby. W tym korzysta się między innymi z aperitivo, czyli napoju alkoholowego przeznaczonego do spożycia bezpośrednio przed posiłkiem – najczęściej obiadem. W ten sposób pobudzisz swój apetyt, wyostrzysz zmysł smaku oraz poprawisz samopoczucie. Termin aperitivo pochodzi z języka francuskiego i oznacza „otwierający” lub „rozwijający”.
Aperitivo – jak należy go spożywać?
Przygotowując się do podania aperitivo warto przestrzegać kilku najważniejszych wskazówek. Przede wszystkim – należy go podawać o właściwej porze, najlepiej 15-60 minut przed samym posiłkiem. Niektórzy zalecają serwowanie aperitivo nawet ponad godzinę przed rozpoczęciem obiadu.
Aperitivo warto podawać w estetycznym szkle, dedykowanych do tego szklankach lub kieliszkach. Możesz wybrać szklanki typu flute, szklanki do martini, kieliszki typu balonik lub tulipan. Wybór konkretnego rozwiązania zależy oczywiście od rodzaju trunku.
Zadbaj też o obecność dodatków, które wzmogą wrażenia smakowe w trakcie spożywania alkoholu. Mogą być to oliwki, cząstki owoców, orzechy lub inne przysmaki. Ważne, by dobrze komponowały się z aromatem trunku.
Ponadto aperitivo należy spożywać powoli, sącząc go małymi łykami, delektując się jego smakiem. Odradza się pod tym względem spożywanie shotów w formie aperitivo. Oczywiście, wszelki alkohol należy spożywać z umiarem, aby nie nadwyrężyć układu trawiennego, a jedynie wzmóc uczucie łaknienia.
Najpopularniejsze przykłady aperitivo
Przygotowując się do zaserwowania aperitivo warto zdecydować się na takie drinki jak martini, campari, sherry, aperol spritz lub kir. Pierwszy z wymienionych to kultowa mieszanka wermutu, ginu, wódki oraz oliwek i skórki cytrynowej. Jego wyrazisty smak rozbudzi Twoje zmysły oraz wzmocni uczucie głodu. Campari to mix gorzkiego likieru włoskiego, z tonikiem i sokiem pomarańczowym. Szybko uruchomi Twój układ trawienny, przygotowując Cię do biesiady przy stole.
Sherry to klasyczny hiszpański aperitivo, będący mieszanką wina, podawany z migdałami lub oliwkami. Aperol spritz ma jako bazę likier Apoerol, zmieszany z wodą lub innym napojem gazowym i prosecco. Ten trunek może dość szybko rozbudzić Twój głód. Kir to natomiast połączenie wina białego oraz likieru Cassis, produkowanego z czarnej porzeczki.
Poza wymienionymi do popularnych aperitivo spożywanych w naszym kraju należy też wermut podawany z lodem i cytryną, musowane prosecco, martini lub likiery o delikatnych smakach. Oczywiście to tylko kilka spośród wielu propozycji podawanych w formie aperitivo. Wybór konkretnego zależy od upodobań Twoich i Twoich gości, Waszego nastroju oraz czasu, jaki dzieli podanie trunku od spożycia obiadu.