Jaki sos dobrać do pizzy?

Jaki sos dobrać do pizzy?

Sos to ważny element w wielu rodzajach pizzy, stosowany po to, aby podkreślić ich smak i połączyć ciasto z pozostałymi składniki. Sosy stosujemy na dwa sposoby – albo do polania wierzchu wypieku, albo do posmarowania spodu. Czasem sos watro odłożyć na bok, a zachwycić się prostym i klasycznym smakiem oliwy. Poznaj najpopularniejsze rodzaje sosów do pizzy włoskiej, dowiedz się, jak i z czego powstają i do jakich wypieków pasują, a w których lepiej z nich zrezygnować. 

Sos do pizzy czy oliwa?

Dyskusja toczy się o to, czy sos do pizzy w ogóle jest potrzebny i czy nie lepiej zastąpić go oliwą. Okazuje się, że w oryginalnych włoskich wypiekach nie ma miejsca na keczup z butelki. Jeśli już to sos pomidorowy i to najlepiej bezpośrednio na cieście. Wierzchu nie należy już niczym przykrywać, chyba, że skropić kilkoma kroplami oliwy. Doda ona przyjemnej wilgoci i zapobiegnie wysychaniu składników. Gdy wybierzesz wariant smakowy np. z chilli, ziołami czy pieprzem to dodatkowo zyskasz aromatyczny posmak.  

Dlaczego warto zastąpić ciężki sos oliwą? Bo to tradycyjny włoski produkt i składnik pizzy. Element zdrowej, lekkiej i różnorodnej kuchni, w której jest miejsce dla zdrowych tłuszczów. 

Sos na ciasto czy do polania po wierzchu?

Przywykliśmy do podwójnego nakładania sosów na pizzę – robimy to bezpośrednio na ciasto przed wyłożeniem składników oraz na wierzch, kiedy wypiek jest już gotowy do spożycia. Oczywiście ten drugi element jest całkowicie zbędny. 

Włosi stosują wyłącznie sos pomidorowy lub aromatyzowaną oliwę, ale nakładają je tylko na spód pizzy rosa czy bianco. Nie ma już potrzeby, aby nakładać kolejną porcję na wierzch, przytłaczając smak dania i odbierając mu estetyczne wykończenie. 

Jak dobierać sos do pizzy?

Na pewno przy jedzeniu pizzy nie sprawdzi się popularny keczup. Dlaczego? Bo jest on tak gęsty i intensywny z uwagi na dużą zawartość pomidorów, że przytłacza delikatny smak i aromat pozostałych składników, a przecież nie o to chodzi! Ponadto sosu nie należy dodawać do wypieków, które oryginalnie ich nie posiadają. Np. pizza biała bazuje tylko na oliwie, serach i innych składnikach w jasnym kolorze. Keczup czy nawet sos pomidorowy zaburzyłby jej ideę. 

Jakie sosy do pizzy najlepiej wybrać?

Wśród sosów do pizzy, które królują w dobrych restauracjach i na stołach Włochów jest wspomniana już oliwa, ale nie tylko. Również my możemy nieco poeksperymentować z dodatkami i wykończeniem wypieków, sięgając np. po pesto ze świeżych ziół czy biały kremowy sos na bazie tłustej śmietany z dodatkiem tymianku, koperku, masła, czosnku, cebuli szalotki, odrobiny mąki, soli i pieprzu. 

Można też przyrządzić sos ze świeżych pomidorów lub innej kompozycji warzyw świeżych nie poddanych wcześniej obróbce termicznej. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Call Now Button