Pizza to ogólne określenie chrupiącego wypieku z licznymi dodatkami. Te, w zależności od upodobań zamawiającego mogą być bardzo różne – podstawowe smaki, czy bogate, o tym decydujesz, przeglądając restauracyjne menu. A co w nim znajdziesz? Niektóre pizze to tradycyjne włoskie wypieki inspirowane oryginalnymi przepisami z gorącego południa Europy. Inne to rodzime czy autorskie wariacje szefów kuchni. Zobacz najpopularniejsze rodzaje pizzy!
Włosi tak naprawdę znają tylko kilka czy kilkanaście rodzajów pizz. Oryginalne wypieki są dość minimalistyczne w porównaniu z tymi, które znamy my. Obfitują w starannie dobrane składniki, bo kucharze stawiają na jakość, a nie na ilość. Oto najpopularniejsze, oryginalne włoskie pizze.
Neaoplitana – pizza w kolorach narodowych Włoch
Włosi są bardzo dumni ze swoich dań narodowych, a wyraz temu dają m.in. w doborze kolorów potraw. Pizza Neapolitana to klasyka gatunku, łącząca w sobie to, co najlepsze – pomidory, ser i świeżą bazylię. Ale tym, co sprawia, że to połączenie jest tak wyborne i pyszne, są wyselekcjonowane składniki. Sos powstaje z odmiany pomidorów San Marzano – słodkich i soczystych, a mozzarella z mleka od krów wypasanych w najczystszych regionach kraju. Taką pizzę wystarczy skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek i jest gotowa do spożycia.
Bianca – biała pizza o niesamowitych walorach smakowych
Bardzo popularna we Włoszech, a u nas serwowana wyłącznie w najlepszych restauracjach. Pizza Bianca to, jak sama nazwa wskazuje, biała pizza. To określenie zawdzięcza kolorowi składników, wśród których znajdują się m.in. oryginalne sery mozarella fior di latte, ricotta, gorgonzola, provola, grana padano. Bardziej wyrafinowane smaki skrywają takie dodatki jak białe pesto z pistacji czy biała włoska szynka.
Pizza Sycylijska – oryginalny smak z wyselekcjonowanych składników
Miłośnicy oryginalnych włoskich smaków odkryją je w kawałku chrupiącego ciasta pokrytego sosem pomidorowym. Od tego wywodzi się pizza Sycylijska, czyli charakterystyczny przysmak, który można wzbogacić o anchois, pomidory, cebulę i zioła. Tajemnicą tej pizzy jest zapiekanie ciasta w piecu z oliwą i solą. Co ciekawe ser niekoniecznie jest w niej obowiązkowy, a jeśli już to znajduje się na spodzie, co chroni go przed zawilgoceniem.
Pizza Rzymska – przysmak z serca Włoch
Która pizza będzie lepsza od rzymskiej? Wypiek pochodzący z serca gorącej Italii to prawdziwy rarytas zachwycający formą podania, smakiem i zapachem. Charakterystyczny jest wygląd ciasta, które jest bardzo cienkie na środku, a po bokach puszyste i uniesione. Wypieka się ją bardzo krótki, lecz w wysokiej temperaturze. Co do składników, najczęściej spotykane jest połączenie szynki parmeńskiej z pomidorami, mozzarellami i przyprawami w postaci świeżych ziół.
Pizza nowojorska – mało popularna, ale niezwykle smaczna
Zainspirowani smakiem włoskiej pizzy kucharze z całego świata próbują odtworzyć jej smak i dodać coś od siebie. Tak powstała pizza nowojorska o wysokich brzegach i elastycznym środku. Wypełniają ją mozzarella, sos pomidorowy, oliwa i… woda. Podobno to właśnie ona jest magicznym składnikiem tego wypieku.