Czy dzieci mogą jeść pizze? W jakim wieku?

Czy dzieci mogą jeść pizze W jakim wieku

Pizza to ulubiony przysmak nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Chętnie spożywają ją najmłodsi w różnym wieku, w tym także dzieci niejadki, wybrzydzające na wszelkie inne potrawy. Nie powinno więc dziwić, że młodzi rodzice pragnący skłonić swoje pociechy do regularnego spożywania posiłków wybierają dla nich właśnie pizzę. Pojawia się wówczas pytanie – czy jest to wybór słuszny, zdrowy i prawidłowy z perspektywy potrzeb młodego organizmu. W tym artykule przyglądamy się z bliska tematyce pizz spożywanych przez dzieci. Podpowiadamy jak przygotować pizze, by była zdrowa dla dziecka oraz jaką może pełnić funkcję w jego jadłospisie. 

Pizza – źródło składników odżywczych?

Dieta dziecka powinna być bogata w różnorodne składniki, które mają wpływ nie tylko na jego zdrowie, siły i samopoczucie na co dzień, ale również na prawidłowy rozwój w przyszłości. Czy pod tym względem pizza wypada dobrze? Wszystko zależy od jakości składników wykorzystanych do jej stworzenia. 

Najzdrowsze są pizze wykonane na bazie świeżej oliwy, wysokiej jakości pomidorów oraz sera, a także serwowane z różnorodnymi warzywami i innymi dodatkami. Pizza taka będzie dobrym źródłem węglowodanów, a także białka, tłuszczy, witamin i mikroskładników. 

Jak często jeść pizzę – oraz jakiej pizzy unikać?

Pizza nie powinna stanowić podstawy diety dziecka, ale jedynie pojawiać się w niej sporadycznie. Jedzona z umiarem nie będzie miała szkodliwego wpływu na zdrowie i rozwój najmłodszych, a wręcz przeciwnie – dostarczy dużej dawki potrzebnych składników. 

Warto jednak podkreślić, że dzieci uwielbiają pizzę i często są skłonne ograniczyć swoje codzienne posiłki wyłącznie do niej. Należy tego unikać, gdyż pizza jako produkt wysokokaloryczny może sprzyjać występowaniu nadwagi. Ponadto należy unikać wszelkich typów pizzy mrożonej, a ograniczyć się wyłącznie do potraw świeżych – wykonanych samodzielnie lub zamówionych w restauracji.

W jakim wieku dzieci mogą jeść pizzę? 

Pizzę można zacząć podawać dzieciom już w wieku jednego roku, choć oczywiście należy czynić to w ograniczonym zakresie. Warto podawać małe kawałki, pozbawione ostrych składników i przypraw, niezbyt ciepłe oraz niezbyt twarde. Pogryzienie dobrze wypieczonego ciasta pizzy może być dla najmłodszych problematyczne. 

Pizza dla dzieci – jaką warto zrobić?

Przygotowując pizzę dla dzieci możemy korzystać z tych samych składników co w przypadku pizzy dla dorosłych, rezygnując jedynie z najbardziej intensywnych, ostrych i uciążliwych smaków/aromatów. 

W przypadku dzieci dobrym pomysłem może być zrobienie pizzy w wersji uproszczonej: ser + kurczak + pomidor. Często też tworzy się pizze w wariancie słodkim, pokryte np. nutellą, malinami lub innymi dodatkami atrakcyjnymi z perspektywy dziecka. Obok nich dzieci sięgają też po klasyczne i proste wersje: margherita i funghi, a niekiedy także po bardziej kolorowe i zróżnicowane: pizzę rodzinną lub z ananasem. 

Call Now Button