Dobieranie wina do potraw to prawdziwa sztuka, dlatego warto zdać się na pomoc osób doświadczonych. Wino będzie miało wpływ na obiór całej potrawy, uwypuklając doznawane w czasie jej spożywania wrażenia smakowe. W trakcie wyboru typu wina należy przede wszystkim trzymać się kilku najważniejszych zaleceń.
Wino do obiadu – najważniejsze wskazówki udanego połączenia
Dopasuj kolor wina – zwykle białe wina pasują do potraw z jasnymi mięsami, takimi jak drób i ryby, podczas gdy czerwone wina najlepiej pasują do cięższych mięs, takich jak wołowina, dziczyzna i wieprzowina.
Uwzględnij też intensywność smaku wina – im cięższa jest dana potrawa, tym intensywniejsze wino warto wybrać. Lekkie wina są zwykle łączone z lekkimi potrawami i przekąskami, takimi jak sałatki i potrawy z warzyw.
Zwróć też uwagę na pozostałe walory smakowe, które również powinny uzupełniać smak potrawy. Wina o wysokiej kwasowości należy łączyć z potrawami kwaśnymi, takimi jak sałatki z cytrusami, a wina słodkie – z obiadami na słodko lub deserami.
Postaraj się także znaleźć harmonię i unikać niepotrzebnych kontrastów. Wino nie powinno konkurować z obiadem o intensywność smaku, lecz powinny się nawzajem podkreślać i uzupełniać, wzmagając powstające w czasie posiłku doznania.
Ponadto pamiętaj, że najlepszym sposobem na nauczenie się łączenia wina z potrawami jest testowanie różnych kombinacji i ich samodzielne ocenianie. Być może uda Ci się odnaleźć połączenie, które będzie dobrym pomysłem, choć niezgodne z powyższymi regułami?
Wino dobrane do pizzy
Łączenie pizzy z winem to dobry pomysł. Tym bardziej, że tradycja spożywania wina do obiadu pochodzi z tego samego regionu, co pizza – czyli właśnie z Włoch. W opinii wielu osób pizza to ich ulubiony przysmak, dlatego tym bardziej warto wzbogacić jej spożywanie o dobrej jakości alkohol.
Wybierając typ wina warto ograniczyć się do tych o lekkim smaku i czerwonych. Może być to Chianti, Barbera, Sangria lub Pinot Noir. Ich smak jest na tyle intensywny, by pasować do wielu typów pizzy, a zarazem niezbyt przesadzony, dzięki czemu nie będą jej przytłaczać. Ponadto nadają się do łączenia z pizzami ostrymi, mocno przyprawionymi i z dużą ilością ziół.
Warto natomiast unikać zbyt bogatych win, których intensywny aromat mógłby przyćmić jakość pizzy, sprawiając, że będzie się wydawać mniej smaczna. Zaleca się więc unikanie win takich jak Cabernet Sauvignon czy Syrah.
Podsumowując warto podkreślić, że dobieranie wina do pizzy to proces wymagający zarówno zachowania zdrowego rozsądku, jak i pozwalający na pewną dużą dozę eksperymentów kulinarnych. Z pewnością korzystając z powyższych wskazówek uda Ci się prędzej czy później odnaleźć swój ulubiony typ wina, idealnie harmonizujący ze smakiem pizzy.