Tradycyjna włoska pizza to danie typu take away, które bardziej przypomina kanapkę niż wykwintny obiad. Mimo to, z czasem pizza weszła na salony, gdzie coraz częściej jest wybierana jako danie na specjalne okazje. Współcześnie pizze zamawiamy z okazji urodzin, na spotkania z przyjaciółmi – zawsze, kiedy chcemy coś świętować lub przyjemnie spędzić czas. A co może umilić spędzanie czasu bardziej niż dobre jedzenie i dobry alkohol?
Jakie winno do pizzy? Po który rodzaj sięgać? Czy rocznik ma w tym przypadku duże znaczenie?
Wino do pizzy
Miłośnicy winna i pizzy dzielą się na dwa typy:
- ludzi, którzy bez baczenia na kulinarne konwenanse zamawiają swoje ulubione dania i trunki, nawet jeśli te tworzą niezbyt fortunne połączenia,
- ludzi, którzy zwracają uwagę na to jaki rodzaj wina zamawiają do pizzy.
Jeśli dotąd nie zawracałeś szczególnej uwagi na rodzaj wina zamawianego do pizzy, w tym artykule podpowiemy Ci jakie wino najlepiej komponuje się z włoskim przysmakiem. Nie oznacza to oczywiście, ze musisz rezygnować ze swoich dotychczasowych ulubieńców. Warto jednak sprawdzić, jak smakują rekomendowane połączenia i przekonać się, że wino i pizza może być naprawdę zgranym duetem!
Dlaczego winno do pizzy? Jakie?
Pizza i wino to doskonałe połączenie. W przemyślany sposób zestawione ze sobą smaki mogą nie tylko stanowić wzajemne dopełnienie, ale także pogłębiać wrażenia smakowe ucztujących osób. Zestawiając domową pizzę z winem, nawet w zaciszu własnego mieszkania czy domu możemy się poczuć jak w wykwintnej włoskiej restauracji. Wystarczy, że będziemy przestrzegać kilku zasad:
- pizza z szynką najlepiej komponuje się z czerwonym winem wytrawnym o pięknej, głębokiej barwie,
- pizza z salami może wymagać wina, które lekko złagodzi jej smak, w tej roli najlepiej sprawdzi się francuski szczep winorośli Carménère,
- pizza z serem doskonale komponuje się zarówno z białym jak i czerwonym winem, przy wyborze wina warto zwrócić uwagę na jego kwasowość – im będzie wyższa, tym lepsze będą nasze wrażenia smakowe,
- pizza z owocami morza najlepiej smakuje z winami wieloszczepowymi, owocowymi i musującymi, Prosecco do pizzy z owocami morza będzie idealnym wyborem, dobrze sprawi się tez szampan.
Pizza w Dobrej Włoskiej Restauracji
Jeśli nie jesteśmy pewni jaki rodzaj wina wybrać do kolacji, z pomocą przyjdzie nam wykwalifikowany i doświadczony kelner. W Dobrej Włoskiej Restauracji pracownicy doskonale orientują się w ofercie win i potrafią trafnie dobrać wino z karty do zamawianego przez nas dania, nawet jeśli zdecydujemy się na coś innego niż tradycyjna pizza.